Niniejsza witryna internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.Akceptuję
Printer Pdf

Tym razem temat pracy dotyczy aspektów wykorzystania ogrzewania kontaktowego oporowego w piekarnictwie. Tytuł dysertacji w tłumaczeniu to: „Badanie procesu elektrycznego ogrzewania kontaktowego w produkcji pieczywa i doskonalenie aparatury do jego realizacji”. 

 

Doktoraty rosyjskie – jak polskie

To już trzecia moja recenzja doktoratu dla tej uczelni – mówi prof. Marek Jakubowski. – Poprzednie dwie dotyczyły właściwości fizycznych eksudatów ziemniaczano-mięsnych oraz zastosowania ultradźwięków do produkcji emulsji spożywczych. 

 

Doktoraty rosyjskie – w ocenie naukowca – przypominają te znane z Polski. Różnica polega na tym, że w dyscyplinach inżynieryjnych, a prof. Marek Jakubowski recenzuje w specjalności: procesy i aparatura do produkcji żywności, wymagane jest wykazanie wdrożenia opracowanego zagadnienia w praktyce produkcyjnej.

 

Po części przywodzi to na myśl, znane w Polsce, doktoraty wdrożeniowe. Od doktoranta wymagane jest opublikowanie co najmniej jednego artykułu (z zakresu pracy) w czasopiśmie indeksowanym przez Web od Science lub/i Scopus oraz uzyskanie patentu Federacji Rosyjskiej na rozwiązanie będące przedmiotem pracy doktorskiej.

 

Najważniejsze elementy pracy

 

Sama procedura oceny jest dwustopniowa – wyjaśnia prof. Marek Jakubowski. – Oficjalny oponent, bo tak nazywa się recenzent powoływany do Komisji ds. Stopni Naukowych w danej specjalności, przygotowuje pierwszą część oceny zawierającą ocenę aspektów teoretycznych i praktycznych dysertacji oraz ocenę jej poziomu, jako pracy kwalifikacyjnej na stopień naukowy doktora.

 

Dodatkowo w tej części recenzent zadaje pytania do pracy, na które doktorant musi odpowiedzieć na piśmie. Druga część zawiera już szczegółowo analizowane elementy związane z jakością naukową pracy. Podsumowanie to konkluzja dotycząca dopuszczenia – lub nie – dysertacji do obrony, która odbywa się zdalnie, jest rejestrowana i publikowana w serwisie YouTube.

 

Recenzja jest przygotowywana po angielsku, na podstawie tzw. rozszerzonego abstraktu – to zazwyczaj 70-80 stron zawierających najważniejsze elementy pracy.

 

Wysokie miejsce w rankingu

 

Oprócz tego streszczenia korzystam z całej pracy tłumacząc ją z języka rosyjskiego – kontynuuje prof. Marek Jakubowski. – Pozwala to na pełniejsze spojrzenie na tekst, ponieważ w rozszerzonym abstrakcie często brakuje wielu istotnych elementów, które rzutują na moją ocenę jako recenzenta.

 

Naukowiec od kilku lat jest stałym edytorem tematycznym w czasopiśmie indeksowanym „International Journal of Food Engineering”, publikowanym przez dom wydawniczy Walter de Gruyter. Praca, w zakresie przygotowywania i weryfikacji recenzji oraz analiza prac badawczych w języku angielskim stała się dla mnie codziennością – przyznaje prof. Marek Jakubowski.

 

Uniwersytet ITMO w ubiegłym roku obchodził 120. rocznicę powstawania. Znajduje się w pierwszej dziesiątce rankingu Uczelni Naukowych w Rosji i w pierwszej 4 setce klasyfikacji na Academic Ranking of World Universities (ARWU), tzw. Lista Szanghajska. Dla porównania, w tym samym przedziale sklasyfikowana została pierwsza uczelnia z Polski (Uniwersytet Jagielloński). Lista zawiera tysiąc szkół wyższych spośród około 20 tysięcy istniejących na świecie.

 

fot. Adam Paczkowski

 

powrót
Politechnika Koszalińska
ul. Śniadeckich 2, 75-453 KOSZALIN
+48 94 347-85-00 +48 94 342-59-63
Pomoc Techniczna: webmaster@tu.koszalin.pl