„Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury
i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik.”
Celem projektu jest opracowanie kompleksowego programu doradczego wykorzystywania nowoczesnych maszyn i urządzeń oraz obróbki i przetwarzania karpi na produkty spożywcze i paszowe, dostosowane do wymagań współczesnego rynku żywnościowego. Realizacja tego celu przyczyni się do zrównoważonego rozwoju tradycyjnej w Polsce stawowej hodowli karpi, a także do wzmocnienia pozytywnej roli środowiskowej, przyrodniczej, ekonomicznej i społecznej tego obszaru działalności.
Jednym z efektów realizacji projektu będzie opracowanie poradnika skierowanego do hodowców i przetwórców karpia. Posłuży on producentom karpi w Polsce oraz zakładom przetwórstwa ryb jako podstawa do przygotowania indywidualnych, optymalnych strategii biznesowych i marketingowych prowadzenia i rozwoju swojej działalności gospodarczej.
W ramach projektu planuje się wykonanie szeregu zadań o charakterze koncepcyjnym, projektowym i wykonawczym, w tym:
- opracowanie zmechanizowanego sposobu przesuwu ryby względem noża odgławiającego oraz jego dostosowanie do odgławiarki z cięciem okołoskrzelowym;
- opracowanie prototypu przemysłowej wersji urządzenia do porcjowania tuszek karpi – dzwonkownicy;
- opracowanie prototypu urządzenia do cięcia filetów świeżych i mrożonych na paski oraz prototypu urządzenia do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpi;
- opracowanie poradnika.
Okres realizacji projektu: 01.07.2019 – 31.05.2023
Całkowity koszt realizacji projektu: 1.975.711,91 zł
Wysokość dofinansowania: 1.975.711,91 zł