Niniejsza witryna internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.Akceptuję
Printer Pdf

                         

„Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury
 i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik.”

 

Celem projektu jest opracowanie kompleksowego programu doradczego wykorzystywania nowoczesnych maszyn i urządzeń oraz obróbki i przetwarzania karpi na produkty spożywcze i paszowe, dostosowane do wymagań współczesnego rynku żywnościowego. Realizacja tego celu przyczyni się  do zrównoważonego rozwoju tradycyjnej w Polsce stawowej hodowli karpi, a także do wzmocnienia pozytywnej roli środowiskowej, przyrodniczej, ekonomicznej i społecznej tego obszaru działalności.

Jednym z efektów realizacji projektu będzie opracowanie poradnika skierowanego do hodowców i przetwórców karpia. Posłuży on producentom karpi w Polsce oraz zakładom przetwórstwa ryb jako podstawa do przygotowania indywidualnych, optymalnych strategii biznesowych i marketingowych prowadzenia i rozwoju swojej działalności gospodarczej.

W ramach projektu planuje się wykonanie szeregu zadań o charakterze koncepcyjnym, projektowym i wykonawczym, w tym:

- opracowanie zmechanizowanego sposobu przesuwu ryby względem noża odgławiającego oraz jego dostosowanie do odgławiarki z cięciem okołoskrzelowym;

- opracowanie prototypu przemysłowej wersji urządzenia do porcjowania tuszek karpi – dzwonkownicy;

- opracowanie prototypu urządzenia do cięcia filetów świeżych i mrożonych na paski oraz prototypu urządzenia do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpi;

- opracowanie poradnika.

 

Okres realizacji projektu: 01.07.2019 – 31.05.2023

Całkowity koszt realizacji projektu: 1.975.711,91 zł

Wysokość dofinansowania: 1.975.711,91 zł

powrót
Politechnika Koszalińska
ul. Śniadeckich 2, 75-453 KOSZALIN
+48 94 347-85-00 +48 94 342-59-63
Pomoc Techniczna: webmaster@tu.koszalin.pl